Perakende sektörü 2021 yılında dijitale odaklanıyor

Analistlere göre 2021 yılı, moda sektöründe tüketicilerin gardıroplarını yenilemeye odaklandığı bir yıl olacak. Covid-19 salgınının sona yaklaşması da bunda büyük bir etken olacak. Bu çerçevede moda sektörü perakendecilerinin de dijital yöntemlere odaklandığı bir yıl göreceğiz.

2020 yılı, herkesin tahmin ettiğinden farklı bir yıl oldu. Covid-19 salgını ortaya çıktı, insanlar karantina altına alındı, hastalığa karşı aşılar geliştirildi. Bu durum, tüketicilerin her anlamda endişe duymalarına sebep oldu. Perakende sektörü ve analistler ise, bu gelişmeler ışığında 2021 yılının nasıl bir yıl olacağını tahmin etmeye çalışıyor.

Koronavirüs aşıları, 2020’nin ortaya çıkardığı alışveriş trendlerinin çoğunu değiştirebilir. Dünyada yeni bir normal oluşmaktayken, bazı değişikliklerin yerinde kalması ve hızlanması da muhtemel.

“2020’de ilgi gören kategoriler 2021’de güç kaybedebilir”

NPD Group Endüstri Danışmanı Marshal Cohen, 2020 yılında giyim, güzellik ve ayakkabı gibi perakende sektörü kategorilerine talebin azaldığını hatırlattı. Bununla birlikte, 2021 yılında bu kategoriler “güçlü” bir talep görebilir. Aynı zamanda, 2020 yılında ev eşyaları ve evde yaşama hitap eden diğer kategoriler ilgi görmesine rağmen, 2021 yılında bu kategoriler güç kaybedebilir. NPD Group’a göre, oyun ve evde üretim alanı gibi diğer büyüme alanları, salgın sonrası büyümelerini sürdürebilir.

Bununla birlikte özellikle perakende sektöründe 2021 yılında bazı yeni alışveriş alışkanlıklarının sürmesi de muhtemel. Cohen’in belirttiğine göre, 65 yaş üstü tüketicilerin e-ticaret alışverişleri yıl boyunca güçlü bir şekilde sürdü. Bazı yaşlı tüketiciler aşılamadan sonra geleneksel alışverişe geri dönebilir. Bununla birlikte, “yaşlı tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını uzun vadeli takip etmenin önemli olacağı” vurgulanıyor. Bu sayede 65 yaş üstü tüketicilerin e-ticareti benimseyip benimsemediği daha iyi anlaşılacak. Ek olarak, bu yaş grubu için online alışverişin geleneksel alışverişin yerini ne ölçüde aldığını izlemek de faydalı olacak.

B. Riley Menkul Kıymetler Analisti Susan Anderson, 2021 yılında “gardıropların yeni deneyimler için güncelleneceği” bir yıl olacağını tahmin ediyor. Moda perakende sektörü pazar büyüklüğünün yüzde 40’tan yüzde 25’e düştüğü bir yılın ardından Anderson, 2021 yılında tüketicilerin ‘get out’ olarak tanımlanan modanın geri dönüş yapmasını beklediğini söyledi.

Perakende sektöründe dijital hala en önemli öncelik

Deloitte anket verilerine göre, dijital alandaki hızlanma, 2021’e giren perakende sektörü yöneticilerinin yüzde 88’i için bir öncelik olmaya devam ediyor. Bu durum perakendenin nasıl dönüşeceğine dair en önemli ayrıntılardan biri. Geçtiğimiz yılda da, Deloitte InSightIQ harcama verisi analizine göre, ilkbahar ve tatil sezonunda online alışveriş harcama payı, perakende sektörü pazarının yüzde 40’ına ulaşmıştı. Deloitte’nin yakın tarihli bir raporunda, “Virüs salgını, dijital etkileşim hacmini eşi görülmemiş seviyelere taşıdı. Perakendecilerin çoğu 2021 yılına kadar dijital etkileşimlere yönelik talebin artmasını bekliyor.” bilgisi yer aldı.

Çok kanallı satış ve “kaldırımdan teslim”

Geçtiğimiz yıl artan tek şey dijital dönüşüm olmadı. Çok kanallı satış kavramı, dijital ve mağaza operasyonlarının harmanlanmasıyla da alışveriş konseptinin tam merkezinde yer aldı. Çok kanallı satış, perakende sektöründe büyük bir güç olmaya devam edecek gibi görünüyor.

NPD’nin kasım ayında yaptığı bir araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 34’ü Covid-19 kısıtlamaları başladığından beri ürünleri e-ticaret yoluyla satın aldı. Ayrıca, ürünlerini mağazadan teslim almayı tercih ettiler. Tüketicilerin yüzde 31’i ise yeni bir konsept olan “curbside pickup” yöntemini kullandıklarını söyledi. Türkçeye “kaldırımdan teslim” şeklinde çevrilebilecek bir kavram olan “curbside pickup” yönteminde, insanlar arabalarından dahi inmeden ürünlerini teslim alabilecek. McDonalds’ın arabaya servis hizmetine benzer bir kaldırım teslim sistemi Walmart tarafından başlatıldı ve bu bir ilk oldu.

“Çok kanallı satış konsepti sona erebilir”

AlixPartners Başkan Yardımcısı Alexa Driansky, bir blog yazısında, 2021 yılında çok kanallı satış konseptinin üstüne düşünülüp sona ereceği bir konsept gibi göründüğünü yazdı. Driansky, “2021 yılında başarıya ulaşmayı bekleyen herhangi bir perakendeci için kaldırımdan teslim veya online satın alıp mağazadan teslim alma gibi konseptler kesinlikle risk.” diye ekledi. Ayrıca, “Perakendeciler, bu seçeneklerin uzun vadede nasıl çalışacağını düşünmelidir. Bunun ana sebebi ise pandemi geçtiği zaman böyle çözümlere gerek kalmamasıdır.” ifadelerini kullandı.

Tüketiciler için kaldırımdan teslim ve mağazadan teslim alma seçenekleri, sosyal mesafeyi korumaya yardımcı oldu. Bu durum perakendeciler için e-ticaretin operasyonel maliyetlerini azaltmayı sağlayabilir. Driansky, bu çözümlerin hem müşteriler için hız ve rahatlık anlamına geldiğini hem de perakendeciler için nakliye maliyetlerini düşürdüğünü ifade etti. Aslına bakılacak olursa bu durumda iki taraf da kazanıyor.

Öte yandan, Anderson, mağaza kapanışları, bütçe kesintileri ve kısıtlı envanterlerin 2021 yılında kalıcı olabileceğini belirtti. Bu gelişmeler pandemi etkisiyle ortaya çıkmıştı.

Mali çalkantılar ve yeni fırsatlar

Önümüzdeki yıl, geçmiş yıllarda olduğu gibi, mali çalkantılarla da tanımlanabilir. Driansky, “Bu yıl çok daha fazla perakendecinin iflas başvurusunda bulunacağını; “cebi derin” olanların ise bu fırsatları kaçırmayacağını veya konsolidasyonlar yapacağını belirtti.

PwC’nin yakın tarihli bir raporuna göre, 2020 yılında şirket birleşmeleri hacim olarak son altı yılın en düşük seviyesine ulaşırken, tüketici pazarındaki birleşmelerin toplam değeri 2019’a göre yüzde 7 arttı.

Raporda, “Tüketici pazarı şirketleri, tedarik zinciri karmaşıklıklarını azaltmak ve temel markalara öncelik vermek için marka portföylerini rasyonelleştirmeye devam ediyor. Direkt tüketiciye yönelik satış kanallarına ve dijital markalara yapılan yatırımlar, şirketlerin online satışın bu kadar hızlı arttığı bir ortamda trendi yakalamasına yardımcı olabilir. Gelişen teknolojinin benimsenmesi, tedarik zincirinde daha fazla şeffaflık oluşturmaya yardımcı olacaktır.” sözleri kaydedildi.